luni, 10 ianuarie 2011

Alianţa PNL – PC: un hibrid confuz

Alianţa PNL – PC va fi înscrisă, marţi, la tribunal, după ce astăzi, luni, PNL a votat cu 4 voturi împotrivă şi o abţinere, consensul politic cu conservatorii. De notat faptul că voturile împotrivă vin de la Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban, Adriana Săftoiu şi Varujan Vosganian.
"Am semnat acest protocol fără nicio reţinere, în ciuda asediului propagandistic dezlănţuit de la aflarea veştii despre aceasta alianţă. E important sa am conştiinţa clară - şi o am - a faptului că, făcând această alianţă, nu încalc cu nimic principiile PNL şi pe ale mele", a declarat Crin Antonescu, preşedintele PNL.
Pentru a se alia cu liberalii, conservatorii au fost nevoiţi să renunţe la colaborarea politică cu PSD, ce data din 2004, pe când conservatorii nu-şi descoperiseră încă adevărata vocaţie şi se numeau umanişti. Preşedintele social-democrat, Victor Ponta, considera zilele trecute hibridul liberal-conservator drept o “cristalizare ideologică binevenită” amintind faptul ca PSD este dispus să se alăture forţelor de opoziţie pe termen lung: "PSD va milita pentru o alianţă pe termen nu lung, nu doar pentru un an doi, ci pe 7-8 ani, astfel încât oamenii să ştie că există un proiect de salvare a României care va fi construit de PSD împreună cu PNL", a declarat Ponta, contrazicându-se singur când vine vorba de vocaţii şi ideologii politice.
Partidul Conservator a fost înfiinţat în 2005, prin schimbarea numelului Partidului Umanist Român, înfiinţat în 1991. PC nu are nicio legătură istorică cu niciun partid de sorginte conservatoare din perioada premergătoare comunismului. Potrivit propriului site, conservatorii consideră că împărtăşesc şi promovează: “valorile şi principiile democratice validate în timp; pe de o parte, libertatea, proprietatea, toleranţa, responsabilitatea, egalitatea de şanse, solidaritatea, (...) iar pe de altă parte, suveranitatea, separaţia puterilor, piaţa liberă, statul de drept (...)”.





În 2008, la alegerile locale, PC a obţinut, în ceea ce priveşte consilierii locali, 1.398 de mandate, dintr-un total de 40.294 – cca. 3,4%, şi 16 consilieri judeţeni dintr-un total de 1.393 – cca. 1,14%.
Potrivit unui studiu recent, realizat de către CCSB, în perioada 7-10 noiembrie 2010, pe un eşantion de 918 de persoane, Crin Antonescu ar obţine 34% dintre voturile românilor, urmat de Victor Ponta – 24% şi de C.V. Tudor – 12%. Acelaşi sondaj indică faptul că PSD-PC ar fi obţinut în algeri 37%, PNL – 27%, PDL – 17%, UDMR – 5%, iar PRM s-ar afla sub pragul de 5%.
Astfel, ce câştigă PNL din această alianţă cu un partid ce nu ar putea trece nici pragul electoral? Singurul aport major, cu efect imediat, adus de către PC este imperiul mediatic deţinut de Dan Voiculescu, preşedintele fondator al partidului – Intact. Acesta însă a lipsit de la semnarea protocolului de alianţă între cele două partide, încercând, cel mai probabil, să reducă vocea mass-media cu privire la asocierea liberalilor cu Antenele. Se mai vehiculează şi varianta constituirii unei coaliţii de mai largi proporţii între liberali-conservatori-social democraţi pentru a contrabalansa polul de forţe PDL-UNPR şi a duce la dispariţia liberal democraţiilor. În vederea realizării acestui gen de deziderat, aşa cum ne obişnuieşte politica românească mai mult decât oricare, se joacă o piesă în mai multe acte, sacadată, fiecare cu conţinut propriu. Astfel, deşi aclamă substratul ideologic al Alianţei Creştin Democrate, PSD doreşte să colaboreze îndeaproape. Totodată, deşi aflaţi la limita sau sub pragul electoral, conservatorii sunt o bună achiziţie pentru liberali pentru beneficiile de altă natură pe care le pot aduce, precum simpatia trustului Intact; Dan Voiculescu nu doreşte să se asocieze cu mişcările scenei politice. Câteva lucruri rămân însă clare. PDL, sub denumirea actuală sau alta ori prin simpla realocare a actualilor săi membri către o nouă facţiune politică, va continua să existe, ba chiar să conducă, iar UDMR va rămâne, cu acelaşi scor de 6-7%, un partid mereu la guvernare, indiferent cum îi spune alianţei-colaborării-uniunii-convenţiei ce deţine zarurile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu