vineri, 29 ianuarie 2010

Mărul lui Preda

PDL ar trebui sa aibă ca siglă electorală mărul şi nu trandafirul, deaoarece este "este un fruct pentru toată lumea" şi un semn de sănătate, de deschidere şi de simpatie, a declarat europarlamentarul PDL Cristian Preda pentru cotidianul "Gândul".

Analiza de simboluri a domnului Preda e relativ conformă cu realitatea. Mă întreb dacă s-au efectuat sondaje, focus-grupuri, alte cercetări calitative-cantitative, cum or fi, să fie, în vederea stabilirii elementelor la care publicul reacţionează pozitiv. Până acum, PDL a apelat la perceptele favorabile din conştiinţa colectivă, un cumul al valorilor axiologice, religioase şi tradiţionale, precum cel al puterii reprezentative, definiţie a solidarităţii, democraţiei. Traian Băsescu a utilizat, pentru a avea drept receptor mai multe categorii socioprofesionale şi intelectuale, larg răspânditul concept de “om de familie”, apărând, în contrast cu contracandidaţii săi, fără costumul negru, semn al distincţiei, profesionalismului, răcelii - mai potrivit pentru un electorat intelectual, cu aşteptări pragmatice şi ridicate – într-o cămaşă în culori calde, motiv de căldură de stabilitate, afisând, deseori, mână stângă pe care poartă verghietă. Culoarea reprezentativă folosită până în momentul actual de PDL a fost portocaliu, adoptat iniţial de Partidul Democrat, şi simbol al luminii, bucuriei, căldurii, entuziasmului.

Reforma propusă de domnul Cristian Preda, potrivit unui post de pe blogul acestuia, trebuie să aducă în prim plan “mărul, care e simbol de egalitate şi deschidere (oricine are acces), de sănătate şi, prin extensie, de destindere şi bună dispoziţie”, ca substitut al trandafirului codaş al emblemei democrato-liberale, amintire a faptul ca partidul este, în esenţă, continuatorul istoric al FSN.

Ceea ce nu am găsit încă pe site-urile de ştiri, este o asemănare de care domul Preda, ca profesor doctor în ştiinte politice, este sigur conştient – mărul este deja folosit ca simbol de către partidul rusesc Yabloko. “Яблоко”, acronimul fondatorilor partidului de orientare democrată, Grigori Iavlinski, Iuri Boldîrev şi Vladimir Lukin, are semnificaţia de măr. Yabloko atinge în pragul electoral, fiind unul dintre partidele reprezentate în Dumă, însă, preşedintele Medvedev şi fostul preşedinte, actual premier, Putin fac parte din Partidul Rusiei Unite.

Aştept cu entuziasm studiile conform cărora populaţia răspunde pozitiv la simbolul mărului. Şi, totodată, aştept dovada conform căreia ideea propusă de europarlamentarul democrato-liberal nu este doar o fină critică academică vis-a-vis de propriul partid. Până atunci, îmi fac griji cu privire la culoarea potenţialului măr. Roşu? Până şi Albă ca Zăpada a avut probleme cu el. Totodată, roşu prinde bine în perspectiva furnicuţelor lui Geoană si Vanghelie, egalitariste, insignifiante, puternice doar împreună. Verde? Riscant să adopţi culoarea avangardistă şi tinerească a ecologiştilor, mai ales după rezultatele carismaticului Remus Cernea la scrutinul din noiembrie. Galbenul, culoare posibilă, e prea diluat... iar mere portocalii.. încă nu am văzut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu